Select your Top Menu from wp menus
Moby «Go» !!!

Moby «Go» !!!

Σκεφτόμουν καιρό σε ποιόν καλλιτέχνη να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα. Oνόματα στο μυαλό μου πολλά όμως ένα όνομα μου έκανε το «κλικ». Δεν θα μπορούσε να μην είναι ο Moby!

Ο Moby γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, 1965 στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Το πραγματικό του όνομα Richard Melville Hall. Ωστόσο, οι γονείς του αισθάνθηκαν ότι ένα τέτοιο μεγάλο όνομα ήταν ακατάλληλο για ένα τόσο μικρό, εύθραυστο παιδί, και έτσι αποφάσισαν να τον βγάλουν Moby (μετά από την ομώνυμη φάλαινα από το κλασικό μυθιστόρημα του Herman Melville).

Όταν o Moby γεννήθηκε, η μητέρα του Elizabeth McBride Warner-Hall, ήταν φοιτήτρια και ο πατέρας του, ο James Hall, ήταν ένας νεαρός καθηγητής στο Τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Όταν ο πατέρας του πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1967, κάποιοι υπέθεσαν ότι το ατύχημα ήταν αυτοκτονία. Ο Moby ήταν μόλις 2 ετών όταν έχασε τον πατέρα του. Λίγο μετά το θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του Moby, η οποία ήταν τότε μόλις 23 ετών, μετακόμισε στην οικογένεια της στο Darien, Connecticut.

Με τη μητέρα και τη γιαγιά να εργάζονται με πλήρη απασχόληση αφήνανε τον Moby συχνά μόνο του. «Πέρασα πολύ χρόνο με τον εαυτό μου», είπε κάποτε…

Ο Moby από μικρός αγαπούσε τη μουσική και σε αυτό φταίει η μητέρα του, μιας και ήταν συλλέκτης δίσκων και πιανίστας. «Μου έβαζε να ακούσω διάφορα πράματα» αναφέρει ο ίδιος «Μερικά από αυτά ήταν κάποια περίεργα κομμάτια κλασικής μουσικής τα οποία δεν ήταν για ένα παιδί της ηλικίας μου. Αυτό όμως για μένα ήταν τεράστια επιρροή καθώς μεγάλωνα».

Ξεκίνησε να παίζει μουσική ο ίδιος στην ηλικία των 9 ετών, όταν άρχισε κλασσική κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά μαθήματα μουσικής. Όταν πήγε στο Darien High School, ο ίδιος και αρκετοί φίλοι του σχημάτισαν μια μπάντα που ονομαζόταν Vatican Commandoes και κυκλοφόρησαν ένα EP με τίτλο, Hit Squad For God. Αργότερα, στο γυμνάσιο, μπήκε σε ένα νέο συγκρότημα τους Awol.

 

451Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 1983, ο Moby φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, όπου σπούδασε φιλοσοφία. Εγκατέλειψε μετά από μόλις ένα χρόνο για να ασχοληθεί μόνο με τη μουσική. Εργάστηκε σε ένα δισκάδικο στο Darien, έπαιξε σε τοπικές μπάντες όπως οι Caeli Soul και Gin Train και άρχισε το dJing σε τοπικά νυχτερινά κέντρα.

Το 1989 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και υπέγραψε συμβόλαιο με Instinct Records. Κυκλοφόρησε το πρώτο του single με τίτλο «Mobility» το 1990. Ωστόσο, με το δεύτερο single του «Go» ‘έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό. Το κομμάτι έγινε γρήγορα Top 10 hit στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον Moby στην ηλεκτρονική και χορευτική μουσική.

Tο 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο techno LP του με τίτλο «Everything Is Wrong” το οποίο γρήγορα έκανε εμπορική επιτυχία. Ακολούθησε το 1996 με ένα punk rock άλμπουμ με τίτλο «Animal Rights» και το 1997 έβγαλε το «I Like To Score»  μια συλλογή με μουσική που είχε γράψει για διάφορες ταινίες. Το 1999 το άλμπουμ του «Play» έκανε τεράστια επιτυχία. Μερικά από τα κομμάτια του άλμπουμ είναι το «Natural Blues» και το «Porcelain» (πούλησε πάνω από 9.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο).

 

 

[symple_youtube id=»p7Sl0wMz95w»]

Δισκογραφία

Moby – 1992
Ambient – 1993
Everything Is Wrong – 1995
Animal Rights – 1996
I Like to Score – Music From Films Vol.1 – 1997
Play – 1999
18 – 2002
Hotel – 2005
Hotel: The Remixes – 2006
Last Night – 2008
Last Night Remixed – 2008
Wait for Me – 2009
Wait for Me – Ambient – 2009
Wait for Me. Remixes! – 2010
Destroyed – 2011
Destroyed Bonus – 2011
Destroyed Remixed – 2012
Innocents – 2013
Hotel: Ambient – 2014
Long Ambient 1: Calm. Sleep. – 2016
These Systems Are Failing – 2016 • Moby & The Void Pacific Choir
The Remixes – 2016

 

 

– Cryo –

Σχετικές αναρτήσεις

X